TrackGPS

Viteza excesivă te depășește

Viteza excesivă te depășește

31/07/2023
Viteza excesivă te depășește

A discuta doar despre impactul economic al unui accident rutier, al repercusiunilor pe care le poate avea asupra timpului de livrare, costurilor de reparație și întreținere a vehiculelor ar fi insuficient. De fapt, orice accident rutier are potențialul de a amenința viața șoferului sau a celorlalți participanți la trafic. 

Impactul pandemiei COVID-19

Eforturile Uniunii Europene de a reduce la jumătate decesele din accidente rutiere până în anul 2030 s-au transformat în reforme și inițiative ale guvernelor naționale

Grafic accidente UEpentru creșterea siguranței rutiere. Astfel, din anul 2011, numărul fatalităților cauzate de accidentele rutiere pe teritoriul Uniunii Europene este într-o scădere treptată și continuă. Momentul celei mai abrupte scăderi a avut loc în anul 2020, când, în urma pandemiei de COVID-19, au fost impuse restricții referitoare la deplasări.

 

Sursa: Eurostat

Pe drumul cel bun

Deși odată cu ridicarea restricțiilor, numărul accidentelor fatale a crescut, valorile sunt în continuare mult mai mici comparativ cu anii anteriori pandemiei. Acest lucru ne dovedește că șoferii au înțeles cât de importantă este prudența la volan și că menținerea vitezei în limitele legale are un impact major asupra siguranței în trafic.

România, cel mai ridicat număr de fatalități

Hartă accidente EU

O comparație a valorilor din anul 2021 între țări la nivel european ne arată că România este în continuare țara cu cel mai mare număr de oameni uciși în accidente rutiere.

 Conștientizarea este bineînțeles primul pas. Lăsând la o parte scuzele referitoare la infrastructură sau lipsa optimizării fluxurilor de trafic, este bine să ne reamintim că, principala putere stă în mâinile noastre. Avem datoria de a respecta limitele de viteză și  de a nu ne lăsa distrași în timpul condusului.

Sursa: Eurostat

Indiferent de experiența și nivelul de profesionalism din spatele volanului, viteza excesivă te depășește. Îți reduce timpul de reacție, abilitatea de a ocoli un alt vehicul sau obstacol în siguranță și prelungește timpul și distanța de frânare. În plus, îi împiedică pe ceilalți participanți la trafic să aproximeze distanța corespunzător.  

Există soluții

Vorbeam mai sus despre conștientizare și responsabilitate. Alături de inițiativele gurvernamentale, companiile care activează în sectorul transporturilor sau care dețin o flotă proprie trebuie să-și asume rolul de educare a conducătorilor auto și de instituire a unei culturi de conducere preventivă în cadrul organizației.

Zilnic, aplicația TrackGPS generează un volum impresionant de date despre numărul de opriri, locația vehiculelor, viteza acestora, consumul de combustibil, inclusiv stilul de condus al șoferilor. Soluția Comportament șofer implică urmărirea datelor cu privire la frecvența apăsării pedalei de accelerație și frână, perioada de rulare la ralanti, frecvența frânărilor bruște, numărul și durata depășirilor vitezei legale. Toate aceste date, odată observate de către managerul flotei, contribuie la evaluarea  comportamentului șoferilor. Se pot corecta evenimente precum virajele necontrolate, depășirea sau neadaptarea vitezei. De asemenea, se pot implementa programe de instruire cu privire la conducerea defensivă (estimarea și prevenirea riscului de accident). Totul, pentru a crea un mediu mai sigur pe drumurile din România. Pentru că, într-adevăr, viața are prioritate. 

                                                                   

Categorii

Contact

"*" câmp obligatoriu

This field is for validation purposes and should be left unchanged.